Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Lidí, kteří se potýkají s kardiovaskulárními problémy bohužel rok od roku přibývá. Tito lidé naštěstí nejsou v přímém ohrožení života, pokud si nechali implantovat kardiostimulátor, který má za úkol hlídat správnou činnost srdce a v případě potřeby zakročit. Rozbití či absence takového kardiostimulátoru pak představuje vážné zdravotní problémy nebo přímo vystavení riziku smrti.

Nyní však přichází další riziko, a to v podobě iPhonu 12 a jeho magnetického konektoru MagSafe. Zprávy o možném narušení činnosti kardiostimulátoru v závislosti na iPhonu se začaly objevovat již na počátku roku. Nyní však Apple oficiálně potvrdil, že jeho vlajková loď může skutečně činnost kardiostimulátoru ovlivnit a proto doporučuje tyto dvě zařízení k sobě nepřibližovat, resp. nenosit iPhone v náprsní kapse nebo v batohu.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

V praxi se však nejedná o zas tak překvapivou skutečnost, protože MagSafe pracuje na principu poměrně silného magnetu přes který se iPhone dobíjí. Právě magnetické pole narušuje činnost implantovaných přístrojů jako jsou kardiostimulátory a defibrilátory(ICD). Může tak dojít k dočasné deaktivaci defibrilační funkce ICD, případně k dočasné změně stimulačních parametrů u kardiostimulátoru s fatálními následky. Společnost Apple proto vydala doporučení mít iPhone ve vzdálenosti minimálně 15cm od kardiostimulátoru a 30cm během nabíjení.

Zdroj: fonearena.com (odkaz)