Zdroj: Pixabay (odkaz)

Společnost Huawei konečně vypustila 16.prosince první verzi svého operačního systému HarmonyOS 2.0, který bude určen pro jejich mobilní telefony, zejména pak pro Huawei P40, P40 Pro, Mate 30, Mate 30 Pro a jejich 5G verzích. Dle vyjádření Huawei má jít o revoluci ve způsobu interakce s chytrými zařízeními.

I když byl HarmonyOS čerstvě vypuštěn, chtěla by společnost Huawei do konce pčístího roku nainstalovat tento OS na více než 100 milionů zařízení od více než 40 značek a výrobců. V případě klasických operačních systémů musí vývojáři často programovat svou aplikaci pro různé druhy chytrých zařízení.

HarmonyOS 2.0 však nabízí velice chytrý nástroj, pomocí kterého zajistíte responzivní vývoj aplikací na všechna zařízení v rámci jednoho jediného procesu. Díky novému aplikačnímu frameworku tak bude aplikace komunikovat se všemi složitými zařízeními a dokáže jednotlivé úkony a služby dělit, kombinovat, slučovat, atd.

V praxi tak je HarmonyOS 2.0 velice svižný, jednoduchý, jednoduše upravitelný operační systém, který se hravě přizpůsobí každému zařízení a každé obrazovce. Navíc dle tvrzení vývojářů se v HarmonyOS 2.0 nachází více než 50 nových prvků uživatelského rozhraní oproti klasickému Androidu.

Jak si tuto novou beta verzi HarmonyOS 2.0 nainstalovat?

Pokud vlastníte jeden z výše uvedených telefonů a chcete si zároveň vyzkoušet tento mobilní telefon mezi prvními, musíte se nejdříve zaregistrovat na oficiálním webu Huawei. Následně vám Huawei zašle automatický potvrzovací e-mail. Během několika dní pak bude na Vašem mobilním telefonu k dispozici aktualizace. Na registračním webu navíc naleznete potřebné informace ke stažení.

V praxi je však možné, že rozdíl oproti standardní nadstavbě EMUI ani nepoznáte, protože jsou obě dosti podobně napsány. Z pohledu uživatele moc změn nezaznamenáte, změny se týkají spíše kódu, který je vylepšený. Huawei se také nechce do nekonečna spoléhat pouze na hybridní aplikace, a proto vyhlásila soutěž pro nové aplikace pro HarmonyOS, kde je možné vyhrát 5 000 000 korun. Hlavní myšlenkou je spustit HarmonyOS na všem od auta, přes televizi až po mobil.

Zdroj: Huaweicentral.com (odkaz)