Zdroj: Pixabay (odkaz)

Vláda chce, aby nová jednotka byla schopna pokutovat technologické společnosti až do výše 10% jejich globálního obratu, pokud nedodrží opatření proti protisoutěžnímu chování, která vyžaduje. Pro Google by to činilo více než 16 miliard $ a pro Facebook více než 7 miliard $, na základě jejich posledních výsledků za celý rok. Lobbisté za technologické firmy se však pravděpodobně pokusí o omezení dosahu CMA. Ta by mohla začít udělovat pokuty až v roce 2022.

Takovéto radikální zásahy si může Velká Británie dovolit díky Brexitu a to od ledna příštího roku. CMA tvrdí, že chce poskytnout uživatelům „větší kontrolu nad tím, jak se jejich data používají“. Dále by se pravidla měla týkat toho, jak technologičtí obři budou obchodovat s jinými firmami. Jedním návrhem by měla být i interoperabilita svých služeb, tedy například umožnění běhu aplikace na operačním systému konkurenta.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

„Je skvělé, že Facebook, Google a Amazon budou regulovány na míru, protože se navzájem liší,“ uvedla Rachel Coldicutt, nezávislá konzultantka v oblasti technologické politiky.„Ale je stejně směšné, že jsme nyní v pozici, že těmto společnostem bylo umožněno stát se tak velkými, že potřebují předpisy na míru.„A nevyhnutelně existuje problém s velikostí vlivu, který bude mít Spojené království nyní, když opouštíme Evropu.“ Mezi další společnosti, které budou pravděpodobně zahrnuty, patří Apple, Microsoft, Netflix a Airbnb.

Zdroj: BBC.com