Zdroj: Pixabay (odkaz)

I když oficiálně společnost SpaceX Elona Muska již jednou dopravila lidi na oběžnou dráhu, resp. na Mezinárodní vesmírnou stanici, svoji certifikaci získala teprve minulý týden. Jedná se zároveň o historický milník, protože je to vůbec poprvé, co tuto certifikaci obdržel soukromý subjekt.

Jedná se o jednoznačné vítězství SpaceX nad rivalem Boeingem a důkazem toho je i čerstvě podepsaný Human Rating Certifikation Plan. Sám ředitel NASA, Jim Bridenstine, uvedl, že je potěšen, že se lety do vesmíru budou zase konat na americké půdě s americkými raketami a loděmi.

Pro tyto účely se myslí rakety Falcon 9 a loď Crew Dragon. Raketám Falcon 9 se již dříve dostalo ze strany NASA uznání, protože byly certifikovány, jako oprávněné pro mise s nejvyšší prioritou a je zaručena určitá míra spolehlivosti. Nově udělená certifikace však toto převyšuje, protože se nevztahuje jen na dopravu materiálu a zásob, ale i na přepravu astronautů.

Udělení této certifikace předcházela, zcela logicky, série testů, jako například padákové zkoušky, test záchranného systému, pozemní testy a simulace. Pravidelné lety společnosti SpaceX započnou již tuto sobotu, a to plánovanou misí SpaceX Crew-1, která by měla ve složení Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker (NASA) a Soichi Noguchi (JAXA). Jde o definitivní tečku na závislosti americké NASA na ruských Sojuzech.

Zdroj: NASA.gov (odkaz),  Engadget.com (odkaz)