Zdroj: Pixabay (odkaz)

Elon Musk oznámil, že se chce ze své domovské Kalifornie přemístit do Texasu. V souvislosti s tím, se vyslovil i indonéský prezident, Joko Widodo, který nabídl Elonu Muskovi využít pro své další plánované starty svých raket jedno z míst v odlehlé provincii Papua. Nejde navíc jen o teoretickou otázku, protože indonéský prezident již 11. prosince s Muskem oficiálně hovořil.

Během hovoru se však nemluvilo pouze o projektech společnosti SpaceX, ale mimo jiné i o výrobě elektromobilů Tesla. I když ještě nepřišla ze strany SpaceX žádná odpověď, rozhodl indonéský národní institut pro letectví a vesmír o započetí stavbu první odpalovací plošiny na ostrově Biak, který se nachází v nejvýchodnější provincii Papua. Tato stavba má být dokončena již za čtyři roky.

Druhé navrhované partnerství mezi Indonésií a Teslou je také velice oboustranně výhodné, protože Indonésie je bohatým zdrojem mědi, niklu a cínu, což jsou přesně ty materiály, které Elon potřebuje pro výrobu svých elektrických baterií. Konkrétně nikl je pak přímo stěžejní složkou při výrobě lithium-iontových baterií pro elektromobily.

Nebýt toho, že Musk chytil COVID-19, setkal by se již i s indonéským ministrem pro námořní a investiční záležitosti. Místo toho se Elon rozhodl vyslat v lednu svůj expertní tým do Indonésie. Ten bude mít za úkol prozkoumat investiční příležitosti. Veškeré tyto projekty a snahy o navázání partnerských vztahů souvisí se strategií Indonésie stát se světovou velmocí v oblasti výroby baterií pro elektromobily. Různým výrobcům automobilů pak nabízí i možnost výstavby své továrny na indonéském území.

Zdroj: Chanelsnewsasia.com (odkaz)