Zdroj: Pixabay

Google čelí problémům v několika zemích týkající se porušování antimonopolních zákonů. Největší problém je v tom, že jeho operační systém pro mobilní zařízení Android je nejpopulárnější operační systém na světě a Google si zcela logicky chce ve svém operačním systému propagovat své služby, které může dále zpeněžit.

Na druhou stranu je nutné uznat, že tímto nedává prakticky žádnou možnost menším společnostem, jako je náš Seznam, aby se v jeho operačním systému více prosadili. Proto se rozhodl Seznam.cz požadovat na společnosti Google odškodné ve výši více než 9 miliard korun. Doslova pak jde o náhradu škody související se zneužitím dominantního postavení na trhu s operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení.

Bude to náročný, ale jinou cestu nevidím. Budeme bojovat o náhradu škody za to jak nám Google sofistikovaně bránil dostat naše aplikace a služby do systému Android. @seznam_cz https://t.co/N97xE8isMt

— Pavel Zima (@ZimaPavel) December 10, 2020

Požadavek se opírá mimo jiné i o rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, která usvědčila Google z monopolního postavení jeho vyhledávače. Seznam.cz dal Googlu ultimátum 30 dní, po kterých předloží celý případ soudu. Částku Seznam.cz nechal vykalkulovat zahraničními znalci za období 2011 – 2018.

V tuto chvíli není známo, zda se Google rozhodne Seznamem vykalkulovanou částku uhradit nebo zda podstoupí celý případ soudu. V České republice je Seznam.cz naprostou jedničkou ve vyhledávaní i poskytování reklamy. Podle statistik má Seznam.cz podíl na našem trhu ve vyhledávacích službách cca 25%. Otázkou však zůstává, zda případným zaplacením odškodného bude vše urovnáno. Jedná se o odškodné za roky 2011-2018, ale pokud bude Google ve svém jednání pokračovat, bude si muset Seznam.cz nárokovat odškodné i za další období. Jinými slovy odškodné by se mohlo také změnit na poplatek za toleranci monopolu.

Zdroj: Blog.seznam.cz (odkaz)