Zdroj: Pixabay (odkaz)

Robot byl poprvé použit v Indii. Profesor Dr. Raj Nagarkar z HCG Manavata Cancer Center v Indii, který nedávno dokončil 1000. klinický případ, řekl, že nemůže být „pyšnější a šťastnější“. „Od zavedení systému Versius v našem centru v loňském roce jsme provedli více než 300 robotických asistovaných operací, včetně komplexní resekce rakoviny. Vidíme jasné výhody pro pacienta, včetně snížené bolesti a délky pobytu.“

Versius byl vyvinut tak, aby odpovídal pohybu lidské paže a je řízen chirurgy pomocí konzoly a obrazovky.“Pokud jde o pacienta, je zřejmé, že dochází k menší bolesti, menšímu krvácení a menšímu riziku infekce,“ řekl profesor Nagarkar.“Cítím, že je to unikátní příležitost pro chirurgii. Sám jsem udělal šest roboticky asistovaných procedur za jediný den, aniž bych se unavil“. Řekl, že systém „bude velkou výhodou a přínosem pro lidstvo v nadcházejících letech“.

V únoru bylo oznámeno, že Versius byl používán dvěma nemocnicemi ve Velké Británii pro chirurgii minimálního přístupu (MAS). První byla obecná západní nemocnice v Edinburghu, následovala Milton Keynes University Hospital NHS Trust v Buckinghamshire. Versius je menší a přenosnější než jiné dobře zavedené robotické systémy, což znamená, že jej lze použít ve více než jednom operačním sále v nemocnici, což zvyšuje jeho nákladovou efektivitu.

Zdroj: TheCambridgeIndipendent.co.uk (odkaz)