Zdroj: Pixabay

Proces stárnutí je to, co znepokojuje nejenom ženy. Ve skutečnosti je proces stárnutí biologickou záležitostí související s dělením buněk. Vždy, když se do nově vznikající buňky přenáší genetická informace. Během tohoto přenosu genetické informace však dochází ke zkracování tzv. telomer, což je ochranný konec vláken DNA. V momentě, kdy telomera disponuje určitou délkou, buňka zkrátka zemře.

Tyto telomery jsou tak pověstné tikající biologické hodiny. Vědcům v Izraeli se teď povedlo něco neuvěřitelného. Délku telomer totiž uměle navýšili. Tuto zásluhu si připsal doktor Šaj Efrati z Sagolova centra pro hyperbarickou medicínu pracující s kyslíkovou terapií. Testování proběhlo na 26 dobrovolnících starších 64 let.

Ti byli umístěny do hyperbarické tlakové komory. Tuto komoru navštěvovali tři týdny pětkrát týdně a vždy po dobu 90 minut dostávali pouze čistý kyslík. Každých dvacet minut však museli na chvíli terapii přerušit. Tím se jim zvyšovalo i množství kyslíku, které se rozpouští v tělních tkáních.

V momentě, kdy docházeli při sundání masky k úbytku kyslíku, začaly se buňky regenerovat. Po testování se zjistilo, že telomery jsou o pětinu delší než byly na počátku. Jinými slovy byl obrácen proces buněčného stárnutí a buňky začaly mládnout. Podle vědců je však zapotřebí ještě několik testů, ale pokud se prokáže účinky kyslíkové terapie, bude to doslova revoluce, protože jeho účinky jsou lepší než v případě botulotoxinu. V tuto chvíli jdou prokázat jen krátkodobé účinky terapie.

Zdroj: Aging-us.com