Zdroj: Pixabay (odkaz)

Od nového roku vejde v platnost nové nařízení ohledně pravidel pro provoz dronů týkající se hlavně dronů s kamerkou a těch, vážících nad 250 g. Všichni majitelé těchto dronů budou muset u příslušného úřadu, popř. na příslušné webové stránce zkoušku v podobě znalostního testu. Na základě úspěšného složení této zkoušky pak majitel dostane svoje unikátní ID, které musí umístit někam na svůj dron.

„Dronalda jsme vyvinuli jako praktického průvodce, který pomůže provozovatelům dronů seznámit se s novými pravidly. A to především s důrazem na jednoduchost a přehlednost, aby nikdo nemusel pročítat několikastránkové dokumenty, nebo se spoléhat na rady prodejců či komunity. Stačí, aby uživatel věděl základní údaje o plánovaném letu, případně odpověděl na několik základních otázek. Dronald pak obratem sdělí, zda musí podstoupit registraci dronu, online kurz a jaká pravidla musí dodržovat. Díky tomu, že na vývoji aplikace s námi spolupracuje Řízení letového provozu České republiky, se uživatelé mohou na poskytnuté informace spolehnout.”

Nový startup Dronetag ve spolupráci s Řízením letového provozu ČR vyvinul aplikaci Dronald, která je jakýsi chytrý průvodce, který provede každého majitele dronu novou českou i evropskou legislativou. Hned při prvotním spuštění aplikace se Dronald dotáže na parametry dronu.

Na základě toho pak dokáže majitele seznámit s jeho novými povinnostmi či zda je nutné absolvovat online test. Navíc odpoví hned na několik základních otázek, jako:

  1. Kde a jak mohu se svým dronem létat?
  2. Potřebuji pro létání zvláštní povolení?
  3. Musím svůj dron označit registrační značkou?
  4. Jak získat povolení k letu mimo vizuální dosah?

Mimo aplikaci Dronald může každý majitel využít i nově zřízené webové stránky letejtezodpovedne.cz.

Zdroj: Dronetag.cz (odkaz)