Zdroj: Pixabay

Kdysi slavná a velice pokroková automobilka Nikola, která slibovala světu revoluci ve vodíkovém pohonu, utrpěla docela veliké faux pas, když se zjistilo, že na promo videu prototypu tahače byl vlastně dieslový náklaďák s designem od chorvatského designéra a na výše zmíněném videu pouze jel z kopce dolů na neutrál.

Tento trapas odstartoval strmý pád akcií Nikoly s tím, že na počátku se jedna akcie prodávala za 80 dolarů. Po uveřejnění videa spadla cena pod 14 dolarů. Je tak otázkou, zda se stále ještě jedná o automobilku, když vlastně nevlastní vůbec nic. Ještě během tohoto srpna oficiálně Nikola oznámila, že získala zakázku na výrobu 2,5 tisíce elektrických popelářských vozů.

Bohužel pro Nikolu se ukázalo, že z celého kontraktu sejde, protože koncový odběratel, společnost Republic Services, odstoupila od smlouvy. Podle původních plánů měla však Nikola vyrobit tyto popelářské vozy do roku 2023. Je nezpochybnitelné, že na odstoupení od smlouvy se podílela i pošramocená pověst.

I když zakladatel Trevor Milton hrdě hlásil, že mají úžasné vodíkové technologie, není zcela jasné, zda se nějaký vodík ve fabrice na Nikoly vůbec nachází. Nikola se však nevzdává a oznámila, že svůj tahač Tre chce přeci jen vyrobit, ale ne s vodíkovým pohonem, ale s elektromotorem a nebude pocházet přímo od Nikoly, ale pro Nikolu ho vyrobí automobilka Volvo. Na silnice by se prý měl podívat již příští rok. Zároveň prý začne s výstavbou vodíkových stanic a svůj tahač na vodíkový pohon představí v roce 2023. Ovšem dá se vůbec věřit společnosti založené jen na čistých lžích?

Zdroj: Nikolamotor.com (odkaz)