Zdroj: Pixabay (odkaz)

Neodmyslitelným symbolem Vánoc je, alespoň v našich končinách, vánoční stromek. Někomu se může zdát ten jeho příliš velký a musí ho zkracovat, jiní si stěžují, že mají zase malý. Nově se studentka z nizozemské Technické univerzity v Delftu rozhodla vytvořit světový rekord.

Studentka, Maura Willemsová, vytvořila totiž historicky nejmenší stromek na světě, který měří pouhé čtyři nanometry. Jejím oborem je aplikovaná fyzika, a proto je zvyklá požívat řádkovací tunelový mikroskop. Jeho hlavní výhodou je, že pomocí něho můžete pozorovat i jednotlivé atomy a měnit jejich postavení.

https://www.youtube.com/watch?v=ToHkVu1m_SQ

Jejím hlavním zaměřením je studium atomů právě z hlediska kvantové mechaniky, ale ve volných chvílích a ve vánočním opojení si chtěla zkrátka užít trochu zábavy. Její stromek se skládá z 51 atomů, které byly odebrány z atomů normálního stromu.

Na fotografii mini stromu je vidět soustava atomů a prázdné černé místo uspořádané do tvaru vánočního stromku. Světlejší místa na jeho koncích pak mají symbolizovat zapálené svíčky. Jeho délka je pouhé 4 nanometry a jen pro představu, lidský vlas je tlustý 75 000 nanometrů a nebo lidská DNA má tloušťku 2,5 nanometru.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)