Zdroj: Pixabay (odkaz)

Člověk se znovu po několika desetiletích chystá na Měsíc a astronauti si již pomyslně balí kufry. NASA proto připravuje program Artemis, ať už jde o otázky technické přípravy, získání nových poznatků nebo vědecké cíle. Astronauty tak nečeká vůbec nic jednoduchého, budou to totiž průkopníci a většinu experimentů budou muset provádět vlastnoručně.

Sám Thomas Zurbuchen, který je členem správce ředitelství vědeckých misí NASA, prohlásil, že Měsíc má obrovský potenciál a astronauti dokáží tuto vědu zrealizovat. Možnost poslat astronauta, který fyzicky odebere vzorky a ujistí se, že jsou bezpečně uzavřeny, je pro vědeckou obec k nezaplacení. Mnoho robotů se pokoušelo odebrat vzorky, ale odběrná nádoba zůstala otevřená, a proto celá mise vyšla na zmar.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Ve zprávě o tom, jak má vypadat vědecký program na Měsíci je na toto téma plných 188 stran. Nejzákladnější dovedností každého astronauta tak má být sběr, manipulace a bezpečné uložení všech vzorků získaných dle pokynů z NASA. Cílem NASA je získat až dvojnásobek vědeckých vzorků, než z mise Apollo. Již nyní je jisté, že výstavba výzkumné stanice na Měsíci pomůže zase posunout vědecké bádání o značný krok dopředu. Navíc si zde lidé mohou ozkoušet, jaké to je žít na jiném vesmírném tělese. Nadneseně lze tvrdit, že Měsíc je jen přestupní stanicí k Marsu.

Zdroj: nasa.gov (odkaz)