Zdroj: Pixabay (odkaz)

Nejen Elon Musk, ale i NASA chce v co nejkratší době dopravit lidskou posádku na naši sousední planetu Mars. Nejdříve je však zapotřebí celou planetu dokonale prozkoumat a zjistit, za jakých podmínek je vlastně pobyt lidí na jiné planetě možný. Za tímto účelem bylo vysláno na Mars již řada sond, které zkoumají složení povrchu Marsu i atmosférické podmínky.

NASA však dostala skvělý nápad, a to vyslat na Mars robopsa Spota od společnosti Boston Dynamics. Stejně jako první živočich ve vesmíru byl sovětský pes Lajka, bude i na Marsu první robotický živočich také pes, jen se pravděpodobně nebude jmenovat Lajka. Pro potřeby výzkumu na Marsu by však bylo zapotřebí provést pár drobných úprav.

Spot je totiž vynikající k překonávání různých nerovností či skalek a má nosnost 14 kg. Navíc je schopen provádět i úkony svou hydraulickou paží. Byl by tak ideální pro zmapování terénu a vytipování místa, kde vznikne lidská osada. Vědci nic nezanedbávají, a proto již testují Spota s různými senzory a další technikou, která by se na Marsu mohla hodit.

Nově nazvaný hybridní spot, Au-Spot, je tak skvělou alternativou pro pásový rover, který zkrátka skalku či nerovný terén nepřekoná a musí vše objíždět. Spot navíc disponuje mnoha chytrými funkcemi včetně funkce samoopravy v případě pádu či se dokáže sám zvednou, pokud se převalí. Pro rover znamená převalení zkrátka konec mise. V tuto chvíli se již Au-Spot testuje v jeskyních v Kalifornii, které připomínají marťanský povrch.

Zdroj: Futurism.com (odkaz)