Zdroj: Pixabay (odkaz)

Nový návrh zákona s číslem 2963 zároveň také policistům zakazuje škrcení (pravděpodobně s přihlédnutím k nedávným událostem ohledně George Floyda) a používání gumových střel. S novým radikálním zákonem by se tak  Massachusetts připojilo k bohatým americkým městům, které už rozpoznávání obličejů zakázali – tedy Portland, Oakland a San Francisco.

Používání rozpoznávání obličeje se v AI odvětví stalo v poslední době velmi kontroverzním. Můžou za to hlavně nekonzistentní výsledky a nedostatek regulací. Vakua, které na novém a nezkušeném trhu vzniklo, vyžilo mnoho firem, které začaly státním institucím, soukromým firmám, nebo i jednotlivcům nabízet své služby a produkty v oblasti AI. Mnohdy však tyto firmy AI služby nabízely bez větších zkušeností a nebyly schopny tyto technologie správně využívat.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Například firma Clearview AI prodala letos v srpnu miliardy obrázků ze sociálních sítí a přístup k jejich AI softwaru soukromým i státním institucím. Řada vědců už léta bije na poplach, že i používání moderního AI může být chybné. Podle nich trpí AI i takovými banalitami, jako je neschopnost rozpoznat pohlaví, nebo rasu. I Amazon letos v červnu zakázal policii používat jeho software pro rozpoznávání obličejů. Společnost IBM vzhledem k naléhání vědců přestala tyto technologie vyvíjet.

Zdroje: The Verge.com (odkaz)