Zdroj: Pixabay (odkaz)

Velká část z technologických společností nechává vyrábět díly do svých produktů v Číně, kde je nejlevnější pracovní síla. Výjimkou nejsou ani společnosti Tesla, Amazon či Apple. Nyní však přišel server The Washington Post spolu s Tech Transparency Project se zprávou, že mají důkaz o zapojení tisíců ujgurských pracovníků z převážně muslimské oblasti Sin-ťiang v rámci nucených prací. Konkrétně se pak jedná třeba o společnost Lens Technology, která s Apple spolupracuje od prvopočátků výroby mobilního telefonu iPhone.

Apple se k tomuto obvinění zatím vyjádřil stroze – potvrdil, že společnost Lens Technology „neeviduje žádné pracovní síly ze strany ujgurských pracovníků ze Sin-ťiangu.“ Apple měl minulý rok provést 1142 auditů v rámci celého svého dodavatelského řetězce, a to ve 49 zemích světa. Cílem tohoto auditu bylo prosadit jakýsi Kodex chování dodavatelů a o odpovědnosti dodavatele. Zástupci společnosti Apple však odmítly sdělit, zda Lens Technology byla mezi testovanými společnostmi.

„Náš výzkum ukazuje, že množství nucených prací, které Apple využívání ve svém dodavatelském řetězci značně přesahuje údaje, které společnost předkládá veřejnosti. Apple tvrdí, že přijal mimořádná opatření k monitorování tohoto dodavatelského řetězce právě kvůli těmto problémům, ale důkazy, které jsme našli, byly otevřeně dostupné na internetu.“

Jediné, co na toto konto poznamenal mluvčí společnosti Apple, Josh Rosenstock, je: „Společnost provedla podrobné šetření s našimi dodavateli v Číně a nenalezla žádné důkazy o nucené práci na výrobních linkách společnosti Apple.“ O levné pracovní síle v podobě nucených prací ujgurských zaměstnanců se jednalo i v americkém Kongresu na počátku tohoto roku. Byl navíc představen i návrh zákona, který by měl zamezit vstupu zboží vyrobeného pomocí nucených prací v ujgurské oblasti Číny na území USA. Podle mínění Kongresu jsou za takováto porušování lidských práv odpovědny ty společnosti, které takové zboží na území USA přivezou. V tomto případě se jedná o Apple, Amazon i Teslu.

Na druhou stranu ředitel Applu, Tim Cook, prohlásil, že jsou nucené práce odporné a že by něco takového v Applu netoleroval. S každým takovým dodavatelem by prý poté rozvázal obchodní styk. Nejde však o první obvinění společnosti Apple. V minulosti již nespočetně krát čelila obvinění kvůli pracovním podmínkám ve svých továrnách v Číně. Zda se v tomto případě jedná skutečně o novodobé otrokářství nebo spíš pracovní tábory jako za minulého režimu musí prošetřit případný soud. Již nyní je však pravděpodobné, že tato zpráva může ovlivnit rostoucí trend hodnoty společnosti.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)