Zdroj: Pixabay (odkaz)

V současné době se předhánějí farmaceutické společnosti ve vývoji vakcíny proti koronaviru a následném získání potřebné certifikace. Jedny z prvních společností, která zažádala o registraci v Evropě byly Pfizer a BioNTech. Nyní již Evropská komise díky doporučení ze strany Evropské agentury pro léčivé přípravka (EMA) potvrdila podmínečnou registraci vakcíny, a to právě od dvou výše uvedených společností. Již tuto neděli tak mohou všechny členské země Evropské unie začít s očkováním.

„Konečně jsme se dočkali. Evropská léková agentura v 15 hodin oznámila, že podmíněně schválila vakcínu firmy Pfizer. Evropská komise by mohla zasednout ještě zítra večer, čímž by se vše urychlilo.”

Dle slov předsedkyně Evropské komise, Ursuly von der Leyenové, i premiéra ČR Andreje Babiše by očkování mělo začít již 27. prosince. Andrej Babiš zároveň dodal, že první dodávka vakcín bude směřovat do čtyřech nemocnic v Praze a do dvou v Brně.

Celkově má do České republiky přijít 4 miliony vakcín pro 2 miliony lidí. Andrej Babiš však poznamenal, že chce pro Českou republiku získat dalších 2,4 milionu vakcín. Výhodou vakcíny od společnosti Pfizer a BionTech je, že dosahuje až 95% účinnosti. Mnoho lidí se však zdráhá nechat se očkovat, protože se bojí případných vedlejších následků či anafylaktického šoku, který u některých lidí skutečně nastal. Výrobce však uvádí, že vakcína je zcela bezpečná.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)