Zdroj: Pixabay (odkaz)

Google se snaží neustále vyvíjet nové a nové funkce, aby mohl držet krok s aktuálními trendy i konkurencí. Proto také představil na své platformě Google Experiment zcela novou a zatím poměrně nevídanou aplikaci s názvem Look to Speak. Již z názvu je patrné, že se jedná o aplikaci, která by měla umožnit komunikaci pouhým pohybem očí.

V praxi to pak funguje poměrně jednoduše. Na mobilním telefonu si navolíte určitou sérii frází, ze které pak pouhých pohledem, respektive pohybem očí, vybíráte. Po vybrání požadované fráze mobilní telefon sám zopakuje vybranou frázi z reproduktoru. Je zde samozřejmě i možnost nastavit nějakou rozumnou úroveň citlivosti, aby nedocházelo k přehrávání frází, které jste neměli v úmyslu přehrát.

Je zde dokonce i režim spánku, kdy je možné vypnout tuto funkci, aby uživatel mohl volně hýbat očima. Předpokládá se, že najde využití především u paralyzovaných lidí, Doposud totiž využívali speciální senzorické brýle, které sledovali pohyb oka. Mít v tomto případě mobilní telefon stacionárně upevněný je novinka.

Jedinou nevýhodou je, že Look to Speak pracuje pouze s přednastavenými frázemi, takže je potřeba i podpora Googlu pro daný nástroj a daný jazyk. Pokud si chcete tuto aplikaci sami vyzkoušet, můžete tak učinit, protože Google ji nabízí veřejně a zdarma ve svém obchodě Google Play. Podle technických specifikací by měla bez problémů běžet na všech Androidech od deváté verze.

Zdroj: Storage.googleapis.com (odkaz)