Zdroj: Pixabay (odkaz)

Facebook musí v současné době čelit velké žalobě, kterou na něj podalo dohromady 48 žalobců, převážně jednotlivých států a Federální obchodní komise. V praxi tak půjde o miliardy dolarů a v podstatě i budoucnost digitálního světa.

Soud sice podle expertů má trvat dlouhá léta, ale jeho výsledkem může v konečném důsledku být i rozpad Zuckerbergova impéria. Celý problém, který žalobci mají, je velmi prostý. Zuckerberg je podezřelý z porušování antimonopolního zákona, konkrétně Sharmanova antimonopolního zákona, kdy využil svého monopolu pro strategické odkoupení potencionální konkurenční služby.

„Je skutečně kriticky důležité, abychom tyto predátorské akvizice zablokovali a obnovili důvěru v trh. Facebook používal svou monopolní sílu k rozdrcení menších rivalů a potlačení konkurence, a to vše na úkor běžných uživatelů.“

Sám má velký strach z konkurence, a proto když zjistí, že nějaká sociální síť se nebezpečně rychle rozrůstá, jednoduše ji pohltí, resp. zakoupí většinový podíl akcií. Přesně to se stalo v roce 2012, kdy Facebook zakoupil za 715 milionů dolarů Instagram pro sdílení fotografií. V roce 2014 stejným způsobem pohltil WhatsApp za 22 miliard dolarů. Díky tomu se stal Mark Zukcerberg pátým nejbohatším člověkem s jměním 2,18 bilionu korun.

Federální obchodní komise (FTC) prohlásila, že chce v rámci žaloby usilovat o soudní opatření, díky kterému by Facebook musel prodat své dceřinné aplikace. Mark Zukcerberg na svou obranu pronesl, že těmito akvizicemi chtěl menší společnosti Instagram a WhatsApp zachránit a dodat jim sílu ve vývoji. Tento charitativní záměr mu však věří jen málokdo.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Podle právničky společnosti Facebook, Jennifer Newstead, by neměly antimonopolní zákony sloužit k trestání úspěšných společností. Instagram a WhatsApp se staly totiž úspěšné až poté, co je Facebook zakoupil. Dohromady se všemi uživateli jeho služby využívá 2,7 miliard lidí po celém světě s tím, že tržní hodnota je aktuálně zhruba 800 miliard dolarů.

Zdroj: BBC.com (odkaz)