Zdroj: Pixabay (odkaz)

Popularita dronů roste a již mnoho lidí má svůj dron vybavený kamerkami, které pořizují nádherné záběry z dovolených. Dronů je zde však již tolik, že se Evropská unie rozhodla zavést povinnou registraci dronů, o kterou se u nás bude starat Úřad pro civilní letectví (ÚCL). Povinná registrace se nově bude týkat všech modelů, které jsou těžší než 250 gramů nebo mají ve své výbavě kameru.

„Nový systém se zavádí především kvůli zvýšení bezpečnosti i zpřehlednění provozu a důležité je, že platí pro všechny členské státy EU stejně. Registraci a školení zpřístupňujeme provozovatelům on-line a pokračujeme tak dalším krokem v postupné digitalizaci agend ministerstva dopravy.“

Zároveň ministr uvedl, že drony budou rozděleny do třech kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Rozdíl mezi jednotlivými kategoriemi je v hmotnosti, účelu i vybavení a tomu odpovídají i požadavky na provozovatele. S tím, že otevřená nebude požadovat žádné povolení od úřadu. Specifická poslouží těm, kteří mají dron, jenž překročil nějaké vymezující parametry otevřené kategorie. Certifikovaná kategorie je pak nejpřísnější a bude vyžadovat oprávnění.

Sofistikovaný systém pro registraci spustil Úřad pro civilní letectví již včera a v rámci tohoto systému zde mají být i školení či testování pilotů. To bude možné v rámci otevřené kategorie provést zcela on-line (bližší informace na www.letejtezodpovedne.cz). Další kategorie pak musí složit odbornou zkoušku přímo na úřadě. Každý provozovatel tak získá své unikátní ID, kterým musí povinně označit všechny své drony.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)