Zdroj: Pixabay

Již dlouhou dobu se spotřebitelé potýkají s problémem, že i když si zakoupili nějaký produkt, neměly záruku, že jde opravit nebo že je nějaký servis vůbec k dispozici. Většinou to pak řeší zakoupením nového výrobku. Nyní však Evropský parlament schválil usnesení, dle kterého mají výrobci povinnost uvést na výrobku životnost nebo opravitelnost v momentě jeho zakoupení.

V některých státech EU, konkrétně v Rakousku a Francii, toto usnesení vítají a již nyní pracují na jeho integraci do tamního legislativního systému. Usnesení prošlo parlamentem poměrně hladce, o čemž svědčí i 395 hlasů pro versus 94 proti. V rámci nové politiky EU tak bude muset být každý spotřebitel upozorněn jasně, okamžitě, viditelně a srozumitelně o předpokládané životnosti produktu i o možnosti jeho následných oprav.

Zdroj: Pixabay

Nyní je tedy nutné, aby Evropská komise v dostatečně krátké době donutila výrobce elektroniky označit svá zařízení podle nového usnesení. Francie však bude mít díky vlastní iniciativy tuto povinnost již na začátku příštího roku, konkrétně bude nutné uvádět index opravitelnosti u smartphonů a laptopů. V Rakousku naproti tomu vymysleli sníženou sazbu daně pro výrobce poskytující opravy a servis. V plánu má Rakousko i dotace pro spotřebitele. Jak se bude řešit nové usnesení v rámci České legislativy se prozatím neví.

Zdroj: ifixit.comgsmarena.com