Zdroj: Pixabay

Dneska by podle plánů Elona Muska měla letět do vesmíru jeho nová kosmická loď StarShip SN8, která má v budoucnu plnit velice důležitý úkol. Měla by totiž zajistit dopravu lidí na Měsíc i na Mars. V předchozích měsících byly prováděny speciální zátěžové testy zejména kyslíkometanových motorů Raptor. V praxi se jednalo jen o 150 metrové poskoky.

UPDATE: start byl přesunut na 7.12. od 15:00 hodin

Živé vysílání začne na těchto stránkách 15 minut před samotným začátkem. Po odvysílání zde bude k dispozici celý záznam.

Celá kosmická loď pak má v průměru 9 metrů a je dokonce vybavena i aerodynamickou špičkou a řídícími panely. Během testovacího letu by se měly zažehnout motory, které vynesou SN8 do výšky 15 km. Následně se pak motory vypnou a nechá se padat, načež se těsně nad zemí má zhoupnout do vertikální pozice a pokusit se o motorické přistání.

V tuto chvíli je však připraven v Texasu, ve středisku Boca Chica. Elon Musk sám doufá, že vše dopadne dobře, ale jak sám říká, jde o první start podobného typu, takže selhání není vyloučeno. Proto je také ve středisku již nyní připravena i náhradní kosmická loď SN9. Pokud se Elonovi podaří prokázat, že jeho kosmické lodě dokáží opětovně přistávat, ušetří se tím miliony dolarů a celá vesmírná turistika se významně zlevní.

Zdroj: engadget.com