Zdroj: Pixabay (odkaz)

Historicky vůbec poprvé má společnost SpaceX Elona Muska na oběžné dráze hned dvě kosmické lodě Dragon v jeden okamžik. První byl Crew Dragon, který vynesl na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) novou posádku. Druhým Dragonem pak je nákladní Cargo, které přivezlo nové zásoby. Zároveň si tato situace vyžádala ještě jedno prvenství – je to první Crew Dragon, který přistál naprosto bezpilotně.

Crew Dragon, který přivezl novou posádku zůstane připojen na ISS až do příštího střídání posádky, které má proběhnout v květnu příštího roku. Nákladový Cargo Dragon zůstane na ISS zhruba 30 dní. Výhodou Dragona od SpaceX je, že dokáže uvést až tři tuny materiálu, což je až o 50% větší náklad, než konkurenční společnosti.

To byl pravděpodobně i důvod, proč se rozhodla NASA v roce 2016 prodloužit kontrakt zásobovací službě (CRS) pro společnost SpaceX o pět misí za cenu v přepočtu tři miliardy korun. Mimo klasické zásoby přivezl Cargo Dragon i vědecké přístroje, novou přechodovou komoru Bishop Airlock, zařízení pro rychlé výsledky krevních testů astronautů, nových 40 myší pro pokusy o vlivu kosmu na zrak, kosti a celkový metabolismus.

Chodí Ježíšek i na ISS?

Mimo veškeré potřebné a vědecké vybavení přivezl i Cargo Dragon výbavu na slavení vánočních svátků. Slavit se budou v americkém duchu, takže místo smaženého kapra budou astronauti mít pečeného krocana, kukuřičný chléb, brusinkovou omáčku, máslové sušenky či trubičky na jejich zdobení. Největší překvapení pak představují dárky, o jejichž povaze nemají ani sami astronauti potuchy a které si rozbalí tradičně až na Štědrý den.

Zdroj: Space.com (odkaz)