Zdroj: Pixabay (odkaz)

Během posledních pár desítek let se lidstvu dokonale podařilo zanést vesmírný prostor kolem Země vesmírným odpadem v podobě částí raket nefunkčních družic, apod. Již nyní vzniká velký problém, protože pro funkční družice i rakety představuje vesmírný odpad velké nebezpečí.

Dle odhadů z roku 2013 se na oběžné dráze kolem Země vyskytuje zhruba 29 tisíc objektů větších než 10 centimetrů a 170 milionů objektů větších než milimetr. Z tohoto důvodu vypsala Evropská kosmická agentura (ESA) výběrové řízení, které vyhrála švýcarská společnost s názvem ClearSpace (Čistý vesmír).

Na svůj projekt pak získá finance ve výši 2,2 miliard korun. Její první cíl v rámci pilotního projektu ClearSpace-1, který má odstartovat v roce 2025, je odchytit adaptér VESPA, který v roce 2013 byl vypuštěn na oběžnou dráhu s cílem uvolňovat družice. V praxi tak družice vynesená ClearSpace bude kroužit kolem Země ve výšce zhruba 500 kilometrů, aby se následně přiblížila k VESPĚ, jež se nachází ve výšce okolo 700 km.

V ten moment vystrčí družice svá robotická ramena a fyzicky VESPU zachytí. Poté ve vzájemném objetí obě nasměruje do atmosféry, kde shoří. Zajímavé je, že na této misi se mimo Švýcarsko podílí i Česká republika, Velká Británie, Německo, Polsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko.

Projekt ClearSpace-1 má být zároveň i praktickou zkouškou a ne náhodou byl vybrán metrák vážící adaptér, který má robustní konstrukci a půjde dobře zachytit. Do budoucna se uvažuje o tom, že by se mohlo sbírat i více menších objektů zároveň. Unikátní na celé operaci je skutečnost, že je to poprvé v historii, kdy bude družice zachytávat zcela nekomunikující objekt. Doposud totiž vždy mohlo být navázáno komunikační propojení. Za úvahu také stojí, zda by nebylo levnější a efektivnější, kdyby družice objekt zachytila a pak ho „strčila“ do zemské atmosféry s tím, že by se sama vrátil pro další objekt. Pokud bude každý objekt vyžadovat extra let do vesmíru a svou soukromou družici, bude to stát tolik financí, že se snad ani nemůže povést tento program zaplatit.

Zdroj: ESA.int (odkaz)