Zdroj: Pixabay (odkaz)

Facebook je za poslední dobu na soudní spory poměrně zvyklí. Nyní se však chystá hned několik amerických států v čele s New Yorkem společně zažalovat sociální síť Facebook z porušování antimonopolních zákonů. Dle dostupných informací by se k žalobě mělo přidat dohromady více než 40 států.

Společnost Facebook se prozatím rozhodla k obvinění nevyjadřovat. V tuto chvíli však není známo ani přesné znění žaloby či jaká témata hodlají státy do žaloby zahrnout. Spekuluje se však, že zde bude například strategie Facebooku odkupovat menší a rychle rostoucí konkurenční společnosti a sociální sítě za vysokou cenu dříve, než by mohli reálně ohrozit Facebook.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Jako příklad tohoto chování lze uvést nákup Instagramu z roku 2012 či WhatsAppu z roku 2014. Již jednou musel Mark Zuckerberg jakožto generální ředitel Facebooku, vypovídat před americkým Kongresem ohledně nákupu Instagramu a WhatsAppu. Dle jeho slov jim Facebook pomohl v růstu z malých a nevýznamných společností do rozměrů celosvětové sociální sítě.

Zdroj: CNBC.com (odkaz)