Zdroj: Pixabay

Od té doby, co lidstvo zjistilo, že existuje vesmír a planety si pokládá stále stejnou otázku – je ve vesmíru někde život? Nyní vědci z University of Vienna provedli studii, jejíž výsledky prezentovali v žurnálu Microbiome, a podle ní existuje bakterie z rodu Deinococcus radiodurans, která dokáže přežít i v opravdu drsných podmínkách, které panují ve vesmíru.

V praxi probíhal experiment tak, že hrstka bakterií byla umístěna na vnější straně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Následně se zjistilo, že bakterie dokáže snést kosmické záření, stav bez tíže a dokonce ji nevadí ani extrémní mráz. Po nějaké době vědci analyzovali, zda bakterie neutrpěly nějaké zranění a byli překvapeni, že bakterie byli živé a činné a navíc si vyvinuly mechanismus pro opravu vlastních poranění. To nepřímo potvrzuje i obecně uznávanou teorii, že se na Zem dostal život pomocí bakterií na asteroidech.

„Tato vyšetřování nám pomáhají porozumět mechanismům a procesům, díky nimž může život existovat mimo Zemi… rozšiřují naše znalosti o tom, jak přežít a přizpůsobit se v nepřátelském prostředí vesmíru. Výsledky naznačují, že přežívání D. radiodurans na nízké oběžné dráze Země po delší dobu je možné díky jejich efektivnímu systému molekulární odpovědi.“

Na základě této studie lze tedy usuzovat, že mohou existovat i organismy, které by vydržely daleké cesty vesmírem. A pokud rozvineme teorii, že na Zem přišel život pomocí bakterií na asteroidu, znamená to, že někde v hlubokém vesmíru musí být nějaký život, z kterého pocházela ta prvotní bakterie.

Zdroj: Microbiome Journal.biomedcentral.com