Zdroj: Pixabay

Česká divadla jsou už podruhé kvuli pandemii koronaviru bez diváků. Těm by nyní mohl pomoci nový český internetový portál Dramox, který poskytuje divákům záznamy divadelních představení online podobně, jako Netflix nebo HBO filmy a seriály. Dramox zatím získal na svoji stranu 30 divadel, které celkově poskytly 4 desítky záznamů. 

Měsíční předplatné stojí 299 Kč, což je oproti Netflixu, který stojí 199Kč měsíčně a na kterém může divák shlédnout 5500 filmů a seriálů značná částka, avšak diváky to zjevně neodrazuje, jelikož už má Dramox ke třem tisícům předplatitelů. 55% z částky předplatného jde tvůrcům, říká jeden ze zakladatelů, Martin Zavadil. Uživatelé budou moci také podpořit svá oblíbená divadla nad rámec svého předplatného a z této částky si Dramox nevezme ani korunu.

Divadla sice nepočítají s tím, že jim Dramox nahradí výpadek tržeb, jakoukoli pomoc ale vítají. „Ještě nevíme, jak velká ta pomoc bude, protože Dramox teprve startuje. Budeme si muset počkat, ale určitě je to něco, co nám alespoň trochu uleví,“ řekla Hospodářským novinám ředitelka Dejvického divadla Blanka Cichon. Mezi divadly jsou zde zatím například Dejvické divadlo v Praze nebo Brněnské divadlo Husa na provázku. Národní divadlo zatím chybí.

Nechybí komedie ani experimentální kousky. Z inscenací je zde například Ženitba z Divadla Na Jezerce, Lhář z Divadla v Dlouhé či Rozmarné léto v podání Divadla v Celetné. „Chceme dostat divadlo blíž lidem a umožnit jim trávit s ním víc času, než mohli doposud,” vysvětluje jeden ze zakladatelů služby Martin Zavadil. „Věřím tomu, že Dramox přitáhne víc lidí k divadlu. Stejně jako předtím přitáhly obdobné služby víc lidí k filmům nebo poslechu hudby,” dodává. 

Zakladatelé portálu také slibují, že budou každý měsíc přidávat nová představení. Začali činoherními a loutkovými, protože bylo nejjednodušší získat na ně práva. Za vše mluví už jen to, že při prvním spuštění portálu Dramox spadly jejich servery, protože ani sami zakladatelé nečekali takový zájem

Zdroj: Aktualne.cz, Eprogram