Zdroj: Pixabay

Velká Británie se již před poměrně dlouhou dobou zavázala, že chce do budoucna vymýtit automobily na fosilní paliva, respektive na benzín a naftu. Nyní britský premiér, Boris Johnson, oznámil, že od roku 2030 bude zakázán prodej automobilů na benzín a naftu. Nový cíl je tak o zhruba o desetiletí dříve, než se původně odhadovalo.

Podle Borise Johnsona by prodej hybridních vozů měl pokračovat až do roku 2035. Kratší časový interval by měl podnítit trh s elektromobily a Spojené království by se tak mělo rychleji dostat ke svým klimatickým cílům. V souvislosti s tím je prý britská vláda připravena utratit zhruba 500 milionů liber (v přepočtu více než 14,5 miliardy korun) na vybudování potřebné infrastruktury nabíjecích stanic elektromobilů.

V tuto chvíli je v Británii i vlna skeptiků, kteří se domnívají, že rok 2030 je příliš šibeniční a prosí o odložení alespoň o dva roky. Tento zákaz odradí i mnoho automobilek, protože například Honda i Toyota shodně vypovídají, že zákaz i hybridů je příliš krutý a své působení ve Velké Británii musí ještě zvážit. Druhou stranou věci je i ekologická otázka, kdy samotný provoz elektromobilu je sice ekologický a nezávadný, otázkou však zůstává, kde bude Británie brát elektřinu do všech elektromobilů. Pokud ji vezme z uhelných elektráren, je ekologická zátěž větší, než u nových spalovacích motorů. 

Zdroj: Engadget.com