Zdroj: Huawei.com

VZHLED

Již od počátků řady Mate byly všechny modely vždy designově vychytány a byly elegantní. Tento model není proto výjimkou. Díky kombinaci kovového těla a skleněného displeje máte pocit, že v ruce skutečně držíte prémiové zboží i když bez silikonového pouzdra je trochu kluzký. Naprosto dominantní je pak série fotoaparátů, který je umístěna v nápaditém kruhovém modulu umístěném na zadní straně. Naštěstí je tento modul umístěn symetricky uprostřed, a proto také nedochází k nepříjemnému vyklání při položení na stůl. Bohužel i přes hezkou matnou perleťovou úpravu zad se zde poměrně hojně usazují otisky prstů.

Reproduktory pak najdeme na horní a spodní straně ukryté pod mřížkou. Díky infinity displeji, který je zahnutý musí být posunuty i tlačítka ovládání, která jsou tak spíše vzadu než na boku. Infinity displej působí příjemně při sledování filmů, ale při běžné práci by se snesl možná i s o trochu menším zahnutím. V horním pravém rohu najdeme i průstřel pro selfie fotoaparát, který nikterak nebrání při práci a ani jinak nepřekáží. Výhodou je také ochranná fólie, která je na displeji nalepená již od výroby.

DISPLEJ

Displej je asi jedním z nejsilnějších stránek tohoto modelu. Nachází se zde 6,76palcový OLED panel, který má Full HD+ rozlišení spolu s 90 Hz frekvencí. Displej navíc disponuje i velice vysokým jasem a dobrou hloubkou barev. Co je velkou výhodou je dobře odladěný systém, který zabraňuje nechtěným dotekům. Na druhou stranu, jak už bylo zmíněno, je zde až příliš velké zahnutí displeje, které může být místy až nepříjemné. To může mít za následek třeba i špatné mačkání kláves na klávesnici, když některé z tlačítek jsou již na boku displeje nebo při prohlížení fotografie máte kus fotografie také na boku.

Dalším spíše nezvykem je ovládání celého telefonu pomocí gest namísto klasické výsuvné lišty s tlačítky zpět, domů, spuštěné aplikace. Nejedná se o žádný problém, ale je potřeba si na toto zvyknout. Jinak se o tomto displeji nedá říci nic negativního a budete s ním dozajista spokojeni. Veškeré věci jsou spíše subjektivní pocit a vše je otázka zvyku.

FOTOAPARÁT

Fotoaparáty, které se nacházejí na zadní straně mobilního telefonu jsou jedny z nejlepších, které můžete na mobilech potkat. Hlavní fotoaparát má 50Mpx a je vybaven optickou stabilizací spolu s umělou inteligencí na vylepšení fotek. Automatický režim vám bohatě stačí na většinu fotek. Překvapením bylo, že i makro režim, který se zde jmenuje „na blízko“ je součástí automatického režimu. Naproti tomu bychom očekávali, že režim HDR bude standardně zabudován pro focení každé fotografie. Namísto toho ho musíme hledat v nastavení.

Chvályhodný je i širokoúhlý fotoaparát, který u mnoha konkurenčních modelů je právě kámen úrazu. Zde je však tento fotoaparát vybaven krásnou hloubkou ostrosti a dělá skutečně povedené fotky. Huawei je na něj tak pyšný, že když zapnete natáčení videa, primárně se nabízí právě tento širokoúhlý.

Pochválit musíme také periskopický teleobjektiv s 12Mpx rozlišením, 5x optickým zoomem a 10x hybridním zoomem. Velice překvapivé je pak video na teleobjektiv s několikanásobným zoomem. To je opravdu neuvěřitelné, a to hlavně díky povedené stabilizaci obrazu, která umožňuje natáčet i z ruky. Problém je, že automatický režim je až moc automatický, takže si zkrátka nemůžete vybrat teleobjektiv, ale musíte tak přibližovat, až se sám mobil přepne.

Vcelku jde tedy o velice povedené fotoaparáty, ale je zde horší ovládání zoomu při natáčení, malý zorný úhel při širokoúhlém režimu a malé detaily při 10x zoomu.

UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ

V rámci uživatelského prostředí se budu v případě Huawei zase opakovat. Prostředí je největším nedostatkem, protože zkrátka postrádá veškeré služby Google. Huawei proto do telefonu nasadil nadstavbu EMUI 11 na operační systém Android 10. V souvislosti s novým americkým prezidentem je zde příslib budoucí možné spolupráce a obnovení Google služeb pro Huawei. Tohoto modelu se to však dozajista týkat nebude.

Aplikace se standardně instalují pomocí AppGallery a Patel Search. Mnoho vývojářů nabízí známé aplikace i pro AppGallery, takže zde najdeme VLC, Mapy.cz a mnoho dalších. I zde však narážíme na problém s displejem, kdy hry fungují velice rychle a svižně, ovšem někdy se ovládací prvek vyskytuje až na boku displeje, čímž prakticky znemožňuje jejich hraní. Lze konstatovat, že pokud telefon máte na maily, brouzdání na netu, hraní her, shlédnutí filmu a jako mapy využijete mapy.cz, tak absenci Google služeb prakticky ani nepoznáte. Sami jsme byli překvapeni, jak dobře telefon spolu s Petal Search fungoval.

ZVUK

Co nás vskutku mile překvapilo byly i velice dobré reproduktory, které jsou chráněny mřížkou a jsou ukryty na horní a dolní části telefonu. Zvuk je naprosto čistý a jsou tu krásné basy i ničím nerušené výšky. Co se týče zvuku je škoda, že se zde nenachází třeba stále ještě hojně využívaný jack 3.5. Vzhledem k tloušťce mobilu by se sem bez problémů vešel.

TECHNICKÁ VÝBAVA

Telefon má v sobě zabudovaný nový 5nm procesor Kirin 9000, který je opravdu výkonný. Mimo to je zde ještě 24 jádrová grafika, 8GB RAM, 256GB úložiště a 90Hz displej. Díky tomu je vlastně běh celého systému i všech her naprosto plynulý a nezaznamenali jsme, že by se jakkoliv zasekl. Jedinou výjimku tvoří aplikace z třetích stran, které nejsou vždy plně kompatibilní se systémem, a proto se můžou některé úvodní cutscény lehce zasekávat.

Co je příjemné, je veliká rozmanitost funkcí i nadstavby EMUI 11, takže si můžete z mobilu udělat čistý Android či si všechny naráz aktivovat. Zároveň je potřeba zdůraznit, že sám Huawei vám dává jen možnost je využít, ale na rozdíl od jiných výrobců vás do ničeho nenutí.

Huawei má také skvělé hodnoty i co se týče příjmu mobilního signálu, protože má antény namotány po obvodu svého těla, a tak se klidně může stát, že chytíte signál i tam, kde normálně nebývá. Po stránce výdrže je také nadprůměrný, protože má 4 400 mAh baterii a v našem testování vydržel tak den a půl vzhledem k zapnuté 5G síti, množství fotek a neustálému brouzdání na netu. Nabíjení této baterie poté může probíhat buď 66W přes kabel nebo 50W bezdrátově. Jako hlavní nevýhodu tak považujeme absenci klasického MicroSD slotu, místo kterého je slot na nano kartu.

ZÁVĚR

Tento telefon, jakožto vlajková loď, je po technické stránce samozřejmě vychytaný. Je rychlý, svižný, má dobrou odezvu, dobrý zvuk, kvalitní fotoaparát a opravdu krásný displej a jeho podání barev. Na co jsme si však za celou dobu nezvykli byli dvě věci. Jedna z nich je extrémně zahnutý infinity displej, takže při hraní her či používání běžných aplikací se některá tlačítka či ovládací prvky objevují prakticky na boku telefonu, čímž celé ovládání komplikují.

Další věcí jsou gesta, která se používají místo klasické lišty s tlačítky zpět, domů a spuštěné aplikace. Ovšem v případě gest se dá na tento způsob ovládání zvyknout. Poslední věcí, nad kterou je zapotřebí se zamyslet je cena. V případě, že by měl Android bychom asi souhlasili a konstatovali, že v této třídě klidně překonává iPhone. Vzhledem k absenci Googlu nám tato cena přijde již trochu nadsazená.

Obecně lez však kostatovat, že se jedná o úžasný telefon, který si získá každého. Pokud netrváte na Androidu a smíříte se s několika maličkostmi dostanete špičkový model, který mimo jiné dokáže svými fotografiemi nahradit i zrcadlovku.

Zdroj: Huawei.com, uživatelské hodnocení

KLADY:

  • kvalitní displej
  • výkonný procesor
  • dobrá výdrž na baterii a velmi rychlé nabíjení
  • kvalitní sestava fotoaparátů
  • vyladěné uživatelské prostředí
  • design
  • ochranná fólie nalepená na displeji
  • 66W nabíječka v balení

ZÁPORY:

  • extrémně zahnutý infinity displej

  • vysoká cena

  • absence Jack 3.5

  • absence Google služeb

  • pomalejší čtečka otisků prstů

  • bezdotyková gesta