Zdroj: Pixabay

Společnost SpaceX před nedávnem začala veřejně testovat svou dlouho očekávanou službu Starlink, která by měla nabízet rychlý internet i ve velice odlehlých částech země, kde až doposud nebylo třeba žádné připojení. Až doposud byla tato služba testována pouze ve vybraných státech USA. V blízké době se však má dostat i do Kanady a Německa.

SpaceX však upozorňuje, že jde pouze o betatestování a tudíž mohou nastat během provozu nejrůznější komplikace včetně výpadku. I přes to již i beta testeři za tuto službu normálně platí plnou cenu, která činí 11 000 za anténu s routerem a následně měsíční paušál 2 200 Kč. Ve svých propozicích udávala společnost SpaceX, že rychlost by se měla pohybovat v rozmezí 50 – 150 Mb/s a latenci 20-40 ms.

As soon as we get country approval. This is required for each country individually, as no EU-wide approval system exists. Probably start receiving final (there are many steps) approvals around Feb/March.

— Elon Musk (@elonmusk) November 2, 2020

Reálně však uživatelé podle Redditu naměřili i rychlosti stahování přes 200 Mb/s a upload až 42 Mb/s s tím, že nejmenší naměřená latence je 15 ms. Mimo rychlost internetu však stojí za pochvalu i jednoduchá instalace antény stejně jako integrované topné těleso v anténě, které se má postarat o to, aby ani v zimě nebyl signál rušen nánosy sněhu.

V blízké době se má navíc seznam testerů významně rozšířit. U nás, v Evropě, je však komplikací, že nemáme žádný nadnárodní úřad, který by mohl vydat jedno povolení pro celou EU, ale je zapotřebí žádat každý stát zvlášť. Musk se však na svém Twitteru zmínil, že do Evropy by se mohl Starlink dostat již v únoru roku 2021.

Starlink však nebude sloužit jen pro osobní použití, ale také pro společnosti, aerolinky nebo třeba i armáda. Ta při svých testech naměřila na palubě bojového letounu rychlost internetu 610 Mb/s. Pro tento účel se Starlink spojil s Microsoft Azure, aby mohl nabízet i cloudové služby.

Zdroj: Reddit.com, Twitter