Zdroj: Pixabay

V sobotu odpoledne 8. 11. 2020 provedla společnost Virgin Hyperloop první testovací jízdu s lidskými cestujícími. Test proběhl na 500 m dlouhém okruhu Dev Loop v nevadské poušti nedaleko Las Vegas. Prvními dvěma cestujícími byli spoluzakladatel společnosti a ředitel technické divize Virgin Hyperloop – Josh Giegel. Na testovací jízdě ho doprovázela Sara Luchian, která má na ve firmě na starosti zkušenosti cestujících (passenger experience).

Jakmile se cestující připoutali na svá místa, byla cestovní kapsle umístěna do přechodové komory, ze které byl následně evakuován vzduch. Poté započal samotný test a kapsle, nesoucí název Pegasus, svižně akcelerovala na magnetických polštářích na rychlost 160 km/h a opět plynule zpomalila a zastavila.

Po zhruba 400 testech bez cestujících dosáhla tak společnost Virgin Hyperloop důležitého milníku a postupně se tak přibližuje k vizi Elona Muska, který vidí budoucnost cestování v kapslích na magnetických polštářích ve vakuových trubicích dosahujících rychlostí kolem 1.223 km/h.

Kapsle Pegassus byla stvořena projekční firmou dánského architekta Bjarke Ingelse, přičemž navrhla modul v menším měřítku oproti plánovaným verzím budoucích hyperloopů, které při váze kolem 2,5 tuny a délce kolem 5-6 m budou schopny pojmout až 23 cestujících. Po tomto úspěšném testu počítá společnost Virgin Hyperloop se stavbou prvních komerčních tratí pro cestující během roku 2021.

Zdroj: The Verge.com