Zdroj: Pixabay

Hlavní provozní ředitelka SpaceX, Gwynne Shotwell, veřejně obhajovala, proč NASA platí za jediný strart SpaceX 316 milionů dolarů. Podle ní jde o adekvátní částku, protože má zahrnovat nejen náklady na samotný start, ale také na výbavu, infrastrukturu a další položky vyžádané pro národní bezpečnost.

Vše se začalo 7. srpna, kdy Americké vzdušné síly oznámili, že SpaceX vyhrálo výběrové řízení za 316 milionů dolarů na vynesení satelitu v roce 2022. V té době byli všichni velice překvapeni vysokou sumou. Nyní to musela osobně hlavní ředitelka SpaceX obhájit na virtuální konferenci World Satellite Business Week pořádanou Euroconsultem.

Zdroj: Pixabay

Gwynne Shotwell také uvedla, že to je první kontrakt udělený společnosti SpaceX od National Security Space Launch Phase 2. Druhý poskytovatel, který byl v rámci tohoto programu vybrán a dostal zakázku za 337 milionů dolarů za dvě mise, United Launch Alliance, má prý obě mise srovnatelně náročné s jednou misí SpaceX.

Jen pro srovnání lze uvést, že jeden standardní start Falconu Heavy objednaný od NASA vyšel na 117 milionů dolarů. Na tento podnět reagovala Shotwell výčtem nákladů na vylepšení odpalovací rampy, lepší vertikální integrační zařízení, náklady na výstavbu rakety, atd. Prý je nutné zahrnout do této sumy i náklady na vývoj, protože SpaceX nikdo dle slov Shotwell vývoj nedotuje, na rozdíl od konkurenčních společností.

Zdroj: SpaceNews.com