Zdroj: Pixabay

Spojené státy americké v poslední době nešetřili zákazy a cenzurou, v rámci které zakázali mimo jiné používat Google služby na Huawei zařízeních nebo chtěli zakázat Tik Tok na území USA. Dnes se však role obrací a ruský cenzurní orgán Roskomnadzor právě zahájil správní řízení proti samotnému Googlu.

Hlavním důvodem správního řízení je nedodržení zákonných nároků na odstranění zakázaného obsahu z jeho vyhledávače. Pokud celá aféra vyústí v soudní proces, může být proti Googlu uvalena pokuta ve výši 1,5 milionu korun, cože je v poměru k jeho příjmům zanedbatelný pakatel.

Zdroj: Pixabay

Pro pochopení celého problému je nutno doplnit, že v Ruské federaci jsou zcela logicky zakázány stránky s extremistickou, pornografickou a sebevražednou tématikou. Podle mluvčího cenzurního orgán však 30% z těchto stránek nadále zůstává ve výsledcích vyhledávání.

Zastoupení společnosti Google v Rusku se k celému problému odmítlo vyjádřit. Pro Google to není žádná novinka, protože již jednou byl nucen zaplatit pokutu 1,5 milionu rublů za zobrazování zakázaného obsahu.

Zdroj: rferl.org