Zdroj: Pixabay

Zákonodárci Ruské federace během minulého týdne uvedli návrh zákona, který by je opravňoval omezit přístup k sociálním sítím. Jednalo by se ale o krajní řešení v případě, že by se zjistila úmyslná diskriminace ruských médií. Obyvatelé Ruské federace by tak mohli ze dne na den přijít o svůj Facebook, Twitter a další oblíbené aplikace.

Z pohledu práva má každý stát moc vyhradit si zakázané webové stránky a aplikace, které z nějakého důvodu porušují morální, etické či náboženské přesvědčení panující v dané zemi. Stát může zakázat i sociální sítě, soukromé e-mailové schránky a v případě nutnosti i celý internet.

Zdroj: Pixabay

V praxi se to pak řeší podobně, jako v Číně nebo Íránu, kde všichni poskytovatelé internetového připojení v zemi musí povinně do všech svých routerů aktivovat seznam předem daných a vládou schválených zakázaných stránek a aplikací. Do jaké míry se jedná na webových stránkách o svobodný projev a kdy jde jen o prezentování různých zvráceností a manipulování s lidmi je pak na posouzení jednotlivých zemí.

Zdroj: Novinky.cz