Zdroj: Pixabay

O traktorech z Ruské federace, potažmo z bývalého Sovětského svazu koluje u nás mnoho různých vtipů a historek. Nově však byly na vojenské výstavě v Moskvě – Amija 2020, představeny společností „Tractor“ nové malotraktory z dílny v Jemanželinsku v Čeljabinské oblasti (Ural). . Tyto malotraktory jsou vyvedeny v armádních barvách a mají dvě provedení – se sklopným rámem nebo jako traktorobagr.

Mimo klasické prvky, jako je ochranný rám proti převrácení, výkonný motor, atd. Se můžeme setkat i s jednou neobvyklou výjimkou. Tyto traktory jsou totiž řízené dálkově, i když zatím ve verzi prototypu. V armádě najdou tyto traktory dozajista uplatnění především u ženijního pluku a všude tam, kde je riziko výbuchu nálože a ohrožení života.

Účelem ženijního oddílu není boj, ale zajištění infrastruktury, technických prostředků a staveb, které podporují činnost bojových jednotek. Do toho spadá celá škála věcí od stavění zákopů, mostů a dopravních cest až po strategické rozmisťování zátarasů proti nepřátelským bojovým silám.

Poslední výhodou jsou rozměry tohoto malotraktoru, díky kterým není problém přepravit ho na korbě kamionu či letadlem. Ovládání malotraktoru může pak probíhat na vzdálenost až 150 km díky 5G síti a 360° kameře. To umožňuje vojákům řídit tuto novou součást vybavení armády z pohodlí náčelnického můstku.

Zdroj: Agroportal24h.cz