Zdroj: Pixabay

V nedávné době dokončil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověrku týkající se kybernetické bezpečnosti v ČR během roků 2015-2019. Podle vyjádření NKÚ se podařilo naplnit naprostou většinu z tzv. Akčního plánu k Národní strategii kybernetické bezpečnosti.

NKÚ navíc podotýká, že i když spolupráce Ministerstva vnitra a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost zdánlivě funguje a pomohla i vyřešit útoky hackerů na nemocnice a zdravotnická zařízení, tak jejich vzájemná spolupráce je spíše neformální a mohla by být na daleko užší bázi.

Zdroj: Pixabay

Je logické, že na tento typ spolupráce nelze spoléhat. Stát musí mít v první řadě přehled o tom, jak jsou jednotlivé resorty zabezpečené a kolik do kyberbezpečnosti proinvestovali. Z dosavadních šetření vyplývá, že za čtyři roky utratili za kybernetickou bezpečnost 2,8 miliard korun. Přiznávají však, že další stovky milionů jim chybí.

Podle mluvčího NÚKIB je teď současnou prioritou ochránit zdravotnická zařízení. Velkou slabinou je tedy jak nedostatek odborníků, tak i chybějící platforma pro co nejužší spolupráci. Problémy se zkrátka řeší až když nastanou, místo toho, aby se jim předcházelo.

Zdroj: NKÚ