Zdroj: Pixabay

Tree Canopy Lab je nový nástroj od Googlu, který by mohl pomoci městům se snížením nebo alespoň udržením teploty. To by měl zajistit zobrazováním toho, kde je nejméně stromů a kde jsou ještě potřeba vysadit. Města totiž mívají zpravidla vyšší teplotu než jejich okolí a to kvůli budovám a asfaltu, které zadržují teplo. Nejjednodušším řešením je tedy sázet stromy tam, kde je jich málo.

Tree Canopy Lab využívá letecké snímky a umělou inteligenci od Googlu k určení přesné pozice každého stromu ve městě. Poté umístí data na interaktivní mapu spolu s dalšími informacemi, například které ulice jsou více náchylné ke zvýšené teplotě než jiné. Tree Canopy Lab je zatím dostupný pouze v Los Angeles. Data ze stovek dalších měst se připravují.

Los Angeles dříve k získávání dat o svých stromech používala buď lidi, které posílala do každého bloku, nebo LIDAR technologii s laserovým senzorem. To bylo ale časově i finančně náročné. S novým nástrojem však bude získávání dat mnohem rychlejší a zcela zdarma.

Extrémní teplo je jedním z nejlépe zdokumentovaných důsledků změny klimatu. Každý rok zabije v USA více lidí než jakákoli jiná katastrofa související s počasím. Město LA tedy pracuje na ozelenění některých čtvrtí a přípravě města na teplejší svět. Do roku 2028 chce město zvýšit pokrytí korunami stromů o 50 procent ve čtvrtích s dopadem na velké teplo. Stanovila si také cíl vysadit 90 000 stromů po celém městě do roku 2021.

Zdroj: The Verge.com