Zdroj: Pixabay

Propojit mozek a počítač je cíl společnosti Neuralink, kterou vlastní Elon Musk. Jeho cíle jsou samozřejmě ambicioznější, chce pomocí myšlenky ovládat všechny technologie kolem sebe. Čip, který vyvíjí Neuralink, má množství ultrajemných kabelů, pomocí kterých se připojí přímo na konkrétní nervové vlákno nebo uzel.

Tým australských a amerických vědců nově přišel s metodou, která si klade menší, ale realističtější cíle. Chce také propojit mozek a počítač, ale pomocí elektrod zavedených tzv. stentem (pružná roztažitelná trubička, která se používá především v kardiologii) umístěným v cévě vedoucí do mozku. Doktoři již tuto metodu vyzkoušeli na dvou pacientech, kdy jim zavedli stent ař do krku a následně implementovali elektrody tak, aby se dotýkaly primární motorické mozkové kůry.

Smyslem elektrod je snímat činnost mozku a případné zaznamenané impulzy přenášet pomocí infračerveného vysílač umístěného v hrudníku v reálném čase přímo do počítače. Oba pacienti trpěli vážnou paralýzou kvůli amyotrofické laterální skleróze. Po zavedení elektrod byli po několika týdnech schopni pomocí snímače očí hýbat kurzorem myši a pomocí myšlenky kliknout na ikonu. Díky této technologii si tak můžou bez problémů objednat v e-shopu, napsat e-mail či vyřídit spoustu dalších důležitých věcí.

Několika týdenní přestávka po implementaci je však nezbytná proto, aby se algoritmus v počítači zdokonalil pomocí strojového učení, aby dokázal rozpoznat jednotlivé impulzy. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv až doposud neschválil tuto metodu, ale podle vědců je to jen formalita. I když lidé po implementaci elektrody mohou prozatím pouze „kliknout“ myší, změní jim to od základu život. Nyní ještě musí proběhnout klinická studie, aby se vyloučily případné vedlejší efekty, jako například mrtvice v důsledku zúženého průchodu krční cévy.

Zdroj: ArsTechnica.com