Zdroj: Pixabay

Podle posledního testování nanoroušek na Technické univerzitě v Liberci se zjistilo, že nanoroušky dovážené na náš trh z Asijských zemí vlastně žádné nanotextílie neobsahuje. Obstály pouze nanoroušky vyrobené u třech tuzemských dodavatelů.

Veřejně pak tuto zprávu oznámila Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, načež Česká obchodní inspekce (ČOI) uvedla, že se tímto případem bude dále zabývat. U jednoho z výrobců bylo odhaleno, že svou roušku vyrobil z příze, kterou označil za nanometeriál, i když se vlákna vzájemně křížila čímž vznikla spíše membrána odborníky označoavaná za naprosto nevhodnou k tomuto účelu.

"Ve třech ze šesti roušek nebyla žádná nanovlákenná textilie ani jakékoliv jiné nanoobjekty, které by technologicky zvyšovaly filtrační funkčnost roušek. Našli jsem v nich pouze mikrovlákenné textilie. V místech, kde dochází ke křížení osnovy a útku, jsme zaznamenali průduchy o velikosti až 30 mikrometrů. To je v přepočtu 30.000 nanometrů. Když uvážíme, že koronaviry SARS-CoV-2 mají velikost 80 až 150 nanometrů, umožňují jim takovéto póry v mikrovlákenné textilii bezproblémový průnik rouškou."

Podle odborníků tak klasické roušky nebo asijské nanoroušky ochraňují před nákazou pouze okolí nositele, nikoliv nositele samotného. Na rozdíl od toho rouška z nanomateriálu chrání jak nositele, tak jeho okolí. Všechny testované roušky byly odborníky z TUL testovány metodou tzv. slepého testu, tzn. že neznali prakticky nic, ani zemi původu. Problém ohledně nanomateriálů je podle mluvčího ČOI v tom, že v ČR není v tuto chvíli žádná akreditovaná laboratoř.

Zdroj: CeskeNoviny.cz