Zdroj: Pixabay

V tuto chvíli se chystá výroba nejrychlejšího superpočítače určeného pro „umělou inteligenci.“ Překvapivě se však nejedná o MIT nebo technologického giganta Google, ale jeho výrobu musíme hledat v sousedním Slovensku, kde se vše vyvíjí pod taktovkou slovensko-americké společnosti Tachyum, která využije své výkonné procesory Prodigy.

Do tohoto projektu jsou zapojeny i další instituce, jako je operátor Towecom, Slovenská akadémie vied či Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. O novém superpočítači se ví poměrně hodně, ale je zde stále jedna neznámá a tou je výkon.

Díky procesoru Prodigy by měl hravě překonat všechny standardní CPU, grafické karty i speciální čipy vyvíjené Googlem pro umělou inteligenci. Konkrétní technické specifikace by se měly objevit co nejdříve, protože již během příštího roku by měl tento superpočítač dorazit na trh.

O tom, že se skutečně Tachyum zase rozjíždí svědčí i fakt, že v obou sídlech společnosti (Santa Clara v Kalifornii a Bratislava) začal znovu nábor nových zaměstnanců. Prodigy je podle všech dostupných informací velice žádanou komoditou a to dokonce i ze strany různých armád nebo NATO.

Obnovuje se tak dnes již málo funkční Národné superpočítačové centrum (NSC), ve kterém by měl být nový superpočítač umístěn. Smutná zpráva pro naše sousedy je ta, že jejich prvenství jim nevydrží dlouho. Již nyní se totiž chystá instalace nového superpočítače do centra IT4Innovations v Ostravě a ten by se měl stát součástí evropské sítě EuroHPC.

Zdroj: Tachyum.com