Zdroj: Pixabay

Na jednu stranu se ze všech stran propaguje koncept chytrých domácností, ale na druhou stranu s sebou tato myšlenka přináší i úskalí, které nám představila společnost Amazon. Během tohoto týdne zaznamenala totiž společnost Amazon výpadek ve svých službách.

Rázem se tak vše co bylo napojeno na Amazon ocitlo mimo provoz, to znamená počítače, tablety, ale třeba i obyčejné zvonky či chytré vysavače. Celá chytrá domácnost, která je také známá pod zkratkou IoT (Internet of Things) funguje na principu propojení technologických doplňků pomocí internetu, takže spolu mohou komunikovat.

V praxi tak můžeme sledovat příchozí návštěvu pomocí chytrého telefonu nebo evidovat činnost vlastního vysavače. V případě pádu serveru ale nic nefunguje, takže se není čemu divit, že uživatelé na Twitteru píší „Já nemůžu luxovat, protože server Amazon spadl,“ načež se mu dostalo odpovědi: „Vítej v budoucnosti.“

Konkrétně byl výpadek ve službě Amazon Web Services (AWS) a právě tyto služby využívá třeba společnost iRobot vyrábějící chytré vysavače. Sami o sobě nevyžadují připojení k internetu, ale pomocí této cloudové služby jim jsou zadávány příkazy a úkoly. Výpadek sice zasáhl rozsáhlé území USA, ale trval jen několik hodin. Na druhou stranu nám ukázal velkou zranitelnost moderních technologií.

Zdroj: CNBC.com