Zdroj: Pixabay

I přes to, že Ministerstvo zdravotnictví opakovaně vyzývalo k dodržování bezpečnostních a hygienických opatření, a to včetně instalace aplikace eRouška, mnoho lidí celou současnou pandemii spíše zlehčuje a dokonce někteří stále pochybují, že koronavirus vůbec existuje.

To má mimo jiné za následek situaci, která se děje nyní v Ostravě – tzv. Newyorský scénář, kdy před krematoriem jsou vybudovány provizorní chladírenské zařízení k odkládání mrtvých těl, protože krematorium nestíhá spalovat. Jednoznačným důvodem je prudký nárůst zemřelých na COVID-19.

„Tady nám hrozí kolaps zdravotnictví. Reálně hrozí Itálie, hrozí New York. Chápu, že vláda v některých věcech dělá chyby, špatně komunikuje, ale to gros je naprosto jasné: pokud to neuděláme, budou v ulicích mrazáky na mrtvoly.“

Ředitel ostravského krematoria, Ivo Furmančík, navíc potvrdil, že museli zdvojnásobit svou kapacitu pro uložení těl a podotýká, že další zařízení jsou již na hranici svých možností a brzy budou muset přistoupit na stejná opatření, jako Ostrava. Dodatečné chladírenské a mrazírenské zařízení již schválila i tamní hygiena, takže nic nebrání v aktivním provozu. Vláda znovu vyzývá k dodržování všech doporučení a nařízení, aby se co nejdříve podařilo ještě více zploštit křivku nárůstu případů koronaviru.

Zdroj: Seznam Zprávy.cz