Zdroj: Pixabay

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) letos slaví 20 narozeniny. Jedná se bezpochyby o impozantní dílo, které nemá obdoby. Bohužel nyní již nastává doba, kdy je materiál na hranici své životnosti a pomalu se začíná plánovat, co bude se stanicí nyní. Její tvůrci bohužel nepředpokládali, že by někdy museli své dílo cíleně zlikvidovat, a proto nastává problém jak efektivně a bezpečně stanici zlikvidovat.

Pravidelné zásobování bylo původně plánováno do roku 2024, ale po vzájemné dohodě NASA, Roskosmu a Evropské vesmírné agentury byla tato doba prodloužena až do roku 2028. Do té doby chtějí naplánovat, co bude se stanicí dál.

Zdroj: Pixabay

Podle jednoho z návrhů by se dala ISS vychýlit ze své oběžné dráhy a odeslat do volného vesmíru. NASA však k tomuto plánu neuveřejnila žádné další detaily. V praxi jde o skutečně velké množství materiálu, ISS si totiž vyžádala při stavbě 42 samostatných startů a její hmotnost se pohybuje okolo 420 tun.

Většinou se nechtěný vesmírný odpad nechává shořet v naší atmosféře. V tomto případě je zde však obrovské riziko, protože solární panely na ISS docela jistě mohou způsobit vychýlení z kurzu při pádu a stanice by pak mohla dopadnout nekontrolovatelně do osídlené oblasti. Katastrofa by mohla být potencionálně větší než 11. září, protože samotná stanice je 3x těžší než dopravní letoun. Uvážíme-li i velký rádius dopadu jednotlivých částí, může to způsobit obdobnou katastrofu jako výbuch atomové bomby.

Nejpravděpodobnější variantou se tak jeví použití trysek hlavního a servisního modulu ke snížení nadmořské výšky takové, aby bylo možné s co největší pravděpodobností řídit pád ISS do Tichého oceánu a nechat při tom část stanice shořet v atmosféře. Nové moduly vyráběné společnosti Axiom Space z Texasu jsou již stavěny tak, aby šly bez problémů zpětně zase rozebrat a cíleně směrovat do atmosféry. Jsou proto vybaveny i vlastními tryskami.

Zdroj: ScientificAmerican.com