Zdroj: Pixabay

Mnoho mobilních telefonů používá stále ještě staré verze operačního systému Android. Nejčastějším důvodem je, že od výrobce nedostali aktualizaci na novou verzi. Nyní certifikační autorita Let’s Encrypt, která vydává zabezpečené SSL certifikáty pro zabezpečení webových stránek oznámila, že ke konci příštího roku mohou mít uživatelé starších verzí operačního systému Android problémy s přístupem na zabezpečené weby, resp. ty weby, které začínají https://.

Tato uznávaná autorita chystá ne své straně rozsáhlé změny, které významně ovlivní funkčnost zejména starších zařízení a zároveň i správci daných webových stránek. Důvodem nastalé změny je vypršení platnosti (konkrétně 1. září 2021) jednoho z kořenových certifikátů DST Root X3 s tím, že prodloužení životnosti již není v plánu.

Nejvíce ohrožená je skupina uživatelů s verzí Androida Nougat 7.1.1. a starších. Podle dostupných statistik tvoří uživatelé starých verzí OS Android zhruba 5% ze všech návštěv na webových stránkách. Pokud patříte mezi tyto uživatele máte reálně několik možností, abyste vůbec mohli brouzdat na internetu, konkrétně zakoupit nové zařízení, počkat zda nepřijde aktualizace nebo si nainstalovat Firefox Mobile, který má svůj vlastní seznam důvěryhodných kořenových certifikátů a nespoléhá tak na certifikáty dodané operačním systémem.

Zdroj: Letsencrypt.org via Androidpolice.com