Zdroj: Pixabay

Podle oficiálního vyjádření Google by od června příštího roku měly být Google Fotky placenou službou. Google Fotky se staly velice populární tím, že nabízely neomezené množství úložného prostoru a navíc i množnost vytvářet alba, upravovat fotografie, atd.

Tomu je nyní konec, protože od června budou Google Fotky součástí Google disku, kde je prostoro 15GB. Veškeré nahrané fotografie a videa se tak budou započítávat do úložného prostoru na Google Disku. Google však ujistil všechny uživatele, že všechno, co budou mít nahrané na Google Fotkách do května 2021, tam zkrátka zůstane.

„V současnosti je ve Fotkách Google uloženo více než čtyři biliony fotografií a každý týden je nahráno 28 miliard nových fotografií a videí.“

Shimrit Ben-Yair, viceprezidentka Google Photos

Zda je toto konečné omezení, nebo zda bude Google ještě přitvrzovat není v tuto chvíli jasná. Původně byly Google Fotky zdarma, poté přišlo omezení v rozlišení nahrávaných fotografií (konkrétně do 16 Mpx a video do 1080p). K vyčlenění Google Fotek ze služby Google+ došlo přesně před šesti lety.

All your existing photos and videos backed up in High quality and any new content you back up in High quality before June 1, 2021 are exempt from this change and will not count toward your Google Account storage. pic.twitter.com/lRaY4mQNFN

— Google Photos (@googlephotos) November 11, 2020

Na jednu stranu je poměrně logické, že Google chce nějak svůj potenciál zpeněžit a podle mnohých to bylo i původním záměrem společnosti. Lidé na počátku Google Fotek se naučili neomezeně fotit a vše ukládat automaticky na Google Fotky. Následně pak jedním tlačítkem vymazali všechny zálohované fotky ze zařízení. Nyní již něco takového půjde jen s dostatečným úložným prostorem nebo pro vlastníky mobilních telefonů Pixel, kterých se toto omezení netýká.

Google navíc připravil i nástroj, pomocí kterého si můžete hravě zjistit, jak rychle vám dojde úložný prostor na fotkách. Další nástroj by měl pak efektivně vyhledávat duplicitní obrázky, nepovedené fotky a zbytečně velká videa, která navrhne ke smazání tak, aby optimalizoval využité místo na disku.

Zdroj: Twitter, The Verge.com