Zdroj: Pixabay

Během pandemie koronaviru se objevily různé výzkumy přípravků, které by mohly s určitou pravděpodobností zničit virus SARS-CoV-2. Nově se také zjistilo, že poměrně spolehlivě zničí koronavirus obyčejná ústní voda, která má antiseptické účinky a to za pouhých 30 sekund.

Je však nezbytné, aby ústní voda obsahovala konkrétně cetylpyridinium-chlorid (CPC) v množství alespoň 0,07%. Tyto závěry vyplývají ze studie odborníků z univerzity v Cardiffu. V tuto chvíli je celý výzkum ve fázi testování v laboratorních podmínkách a čeká na klinické testování na reálných pacientech.

„Ačkoli je tato laboratorní studie povzbudivá a je krokem vpřed, potřebujeme samozřejmě další výzkum... Musíme porozumět tomu, zda efekt ústních vod, který jsme viděli v laboratoři, bude fungovat i u pacientů.”

V rámci laboratorních testů pak museli vědci nasimulovat klima panující v ústech a zkoumali ústní vody od různých výrobců a reakce viru na ně. Poslední testy by pak měly být provedeny na počátku příštího roku. Je však již nyní jisté, že používání ústní vody s antiseptickými účinky má velice pozitivní vliv na deaktivaci viru, který v současné době sužuje celý národ.

Zdroj: BBC.com