Zdroj: Pixabay

Nemožné se stalo skutečností a společnost Sky Diamonds, kterou vlastní miliardář a ekolog Dale Vince,má konečně po více než pěti letech svého výzkumu výsledek. Tím výsledkem není nic jiného než hromada diamantů, které vyrobila z uhlíku nacházející se ve vzduchu.

Celý proces výroby diamantů samozřejmě uchovává Dale Vince samozřejmě v tajnosti, ale i přesto představil základní princip. Výroba samotná trvá několik týdnů a začíná zachytáváním oxidu uhličitého ze vzduchu. Dále pak potřebuje solární elektřinu, na uhlík bohatý metan a vodu pocházející z dešťových srážek na výrobu metanu.

Následně probíhá elektrolýza a metanizace. Poté se již předá „diamantové semínko“ do speciální pece, kdy se při 800 stupních Celsia odehrávají nejrůznější chemické reakce. Při této teplotě se spojí částice uhlíku s diamantovým semínkem a vznikne zcela totožný diamant, nerozeznatelný od těch vytěžených. Tyto vyrobené diamanty dokonce obdržely certifikát od Mezinárodního gemologického institutu.

„Je to moderní alchymie, dokážeme vyrobit diamant ze vzduchu, který dýcháme. Od teď nemusíme těžit Zemi, od teď můžeme těžit nebe. Je to magie. Spatřujeme v našem procesu technologii 21. století. Pomůže nám šetřit životní prostředí, a zároveň pokračovat v životě tak, jak jsme byli zvyklí.” Dale Vince

Společnost Sky Diamonds má v plánu produkovat až 200 karátů diamantů za měsíc. Během příštího roku by se výroba měla znásobit až na 1 000 karátů diamantů měsíčně. O jejich ceně se prozatím neví nic, ale odhaduje se, že bude logicky nižší než za vytěžené diamanty, u kterých je třeba například 3 900 litrů vody na jeden vytěžený karát. Nízká cena vyrobených diamantů by v konečném důsledku mohla podle odborníků pomoci srazit i našponovanou cenu vytěžených.

Zdroj: The Guardian.com