Zdroj: Pixabay

S touto myšlenkou přišel německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, který na úvod konference o digitalizaci, kterou pořádá sdružení Bitkom, uvedl, že Evropa nemůže být závislá na Západě, ani na Východě. Sám pak uvedl názorný příklad ze svého oboru, konkrétně chytrých náramků a hodinek.

Ty slouží převážně k monitorování zdravotního stavu a k jisté prevenci. Tyto získaná data pak putují do Číny, do USA a do dalších zemí, podle toho, která firma dané údaje zpracovává pro další marketingové účely. Jasně pak řekl, že v oblasti digitálního zdravotnictví je samozřejmě pro mezinárodní spolupráci, ale zároveň chce být datově nezávislý na okolním světě.

Německý ministr i celá řada lékařů napříč Evropou se shodují, že pozitivní věcí, kterou koronavirus přinesl je bezpochyby digitalizace zdravotnictví, kdy mnoho doktorů již nabízí například vyšetření přes videohovor. Největší posilu však vidí v postupném zapojování umělé inteligence, která má pomoci s včasným odhalením případných chorob. V praxi by tedy nešlo o obdobu Rusnetu jakožto naprosté odříznutí internetu, ale o myšlenku datové nezávislosti.

Zdroj: Bitkom.org