Zdroj: Pixabay

Každý, kdo již někdy byl na testech na infekčnost COVID-19 ví, že stěr z nosohltanu je velice nepříjemný. Proto vědecký tým Mariána Hajdúcha z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinul zcela revoluční testy na COVID, které jsou již od čtvrtka na trhu.

Tyto nové testy, nazvané Gargtest, nevyžadují totiž nepříjemný zákrok, ale jsou to tzv. kloktací testy. Jejich dostupnost nyní podle Hajdúcha závisí na distribučních kanálech, ale doufají, že se jim povede propojit i se sítí lékáren. Nyní mají k okamžité distribuci 50 tisíc testovacích souprav s tím, že jedna vyjde na pouhých 130 Kč, což je 3x méně než v případě Pfizeru.

Zdroj: Pixabay

Samotný test probíhá tak, že testovaný vykloktá zhruba centilitr pitné vody, kterou následně vyplivne do kelímku se stabilizačním práškem. Tento kelímek uloží do připraveného obalu a odevzdá ho na sběrném místě. V laboratoři pak použijí standardní PCR nebo LAMP metodu.

Jednou z hlavních výhod je, že si každý může tento test provést osobně sám doma. Další výhodou je i fakt, že testy mají obdobnou citlivost, jako testy z nosohltanu, protože při kloktání se dostanete i tam, kde se normálně provádí stěr, tzn. z kořene jazyka. Oproti tomu běžné testy ze slin mají o 10%-20% menší citlivost než stěr z nosohltanu.

Stále jsou však nesrovnatelně přesnější než antigenní testy, která mají celkovou citlivost jen 50%-60% a hodí se tak proto jen k příznakovým jedincům. Nyní má český GargTest certifikaci CE IVD, která je platná po celé Evropské unii i po mnoha zemích po celém světě. Je tedy jen otázkou, jak moc se rozšíří tato česká revoluční novinka, která je navíc ještě levná.

Zdroj: Novinky.cz