Zdroj: Pixabay

Vedení britské armády nechce zaostávat za armádou americkou a navíc chce být připraveno na případnou další světovou válku. Je si vědomo obecně nižšího stavu, kdy počet členů armády čítá pouhých 73 870 mužů. Proto se rozhodli, že chybějící muže doplní robotickými vojáky.

Do deseti let by tak měly roboti tvořit čtvrtinu mužstva britské armády. Velitel britských ozbrojených sil, generál Nick Carter, to veřejně prohlásil a potvrdil, že by se mělo jednat o zhruba 30 tisíc robotických vojáků. Generál Carter dokonce oficiálně vyzval britskou Vládu, aby provedla pětileté přezkoumání integrované obrany. V praxi by se mělo jednat o autonomní dálkově ovladatelné roboty.

"Myslím, že naše armáda by mohla mít 20 000 mužů, z čehož by 30 000 kusů mohli být roboti, kdo ví? Je jasné, že z našeho pohledu budeme hájit víceletý rozpočet, protože potřebujeme dlouhodobé investice, protože dlouhodobé investice nám dávají důvěru v modernizaci."

Generál ještě dodává, že pro něj jde spíše o budoucí směřování armády než o konkrétní čísla. Podle něj je vše jen otázkou financí, a proto je modernizace založená na uzavření dohody o dlouhodobém financování armády ze strany Vlády a Ministerstva financí. Britské ministerstvo obrany navíc uklidňuje všechny pochyby a dodává, že právo střílet a zabíjet budou mít pouze lidé a pouze lidé budou o tom moci rozhodovat.

Nikdo si válku nepřeje a nikdo ani nechce, aby se v budoucnu nějaký konflikt zvrhl na masakr robotů zabijáků. Carter však poukazuje na dvě předchozí světové války a podotýká, že před nimi by si nikdo ani nepomyslel, co může nastat. Pokud nastane další celosvětový konflikt, chce být připraven.

Zdroj: The Guardian.co.uk