Zdroj: Pixabay

Kurz kryptoměny, která je v současnosti nejrozšířenější, přesáhl hranici 16 300 dolarů. Přibližně tuto hodnotu měl v pátek Bitcoin. V historii se však pohyboval kolem této hladiny jen několik dní, a to v roce 2017, kdy byl jeho kurz o něco přes tři tisíce dolarů vyšší a možnost měnu prodat měli její majitelé jen velmi krátkou dobu.

Růst jeho hodnoty také přiměl spekulanty k prodeji Bitcoinů. Prodej kryptoměny se ziskem byla možná dvanáct dnů z celkových přibližně čtyř tisíc dnů, kdy je v oběhu. Podle některých odborníků může růst cenové hladiny pokračovat a strop růstu by mohla být právě vysoká hodnota okolo dvaceti tisíc dolarů.

Vysoký růst Bitcoinu může ještě podpořit nová služba peněžní společnosti PayPal, prostřednictvím které mohou přes její účet lidé v Americe provádět ucelené obchodní transakce přímo s kryptoměnami. I když je nyní Bitcoin na svém vrcholu, ostatní digitální měny na tom nejsou stejně, i přes to že poslední týden značně posílily jako například kryptoměna Ether.

Na maximum růstu digitálních měn nezměnil svůj názor ani zakladatele největšího hedgeového fondu Raye Dalia, který v rozhovoru pro Yahooo Finance uvedl stěžejní důvody, proč známá kryptoměna neuspěje. Dalio si nemyslí, že by Bitcoin mohl být digitální alternativa zlata. Naopak některé byznysově-analytické firmy chtějí předcházet riziku inflace a peníze prodávají právě za Bitcoin.

Dalio říká, že digitální kryptoměna nebude mít takový úspěch, jaký očekávají její majitelé. Bitcoin podle něho má vysoké kolísání a nemůže se opřít o vládu žádného ze států. Zároveň také podotýká, že pokud by byl Bitcoin opravdu dobrý, vlády by zakázaly s Bitcoinem obchodovat. Tento fenomén již jednou nastal se zlatem.

Zdroj: CoinTelegraph.com